KWI voor windstroom

Een kleine wind installatie (KWI) is een installatie waarmee duurzame elektriciteit wordt opgewekt middels wind. KWI’s worden in de bebouwde omgeving op of naast gebouwen geplaatst maar kunnen ook in een gebouw- of infrastructuurobject geïntegreerd worden.

Hoe groot zijn kleine wind installaties

Wanneer de maatvoering van een KWI wordt gebaseerd op het document ‘Praktische toepassing van mini-windturbines. Handleiding voor Gemeenten’ van de RVO gelden de volgende waarden:

  • De diameter van de rotor maximaal 7 meter is
  • De maximale hoogte vanaf het maaiveld 15 m of de ashoogte 8 meter op de bebouwing is
  • Het vermogensbereik ligt tussen 0,5 kW en 6 kW; 

De hoeveelheid energie in kWh die een KWI levert is afhankelijk van het rotoroppervlak, de locatie, de tijdsduur dat de turbine draait en de hoogte. In de regel kan er meer elektriciteit worden opgewekt naarmate de windturbine zich op een hogere posite bevindt ten opzicht van het maaiveld of ten opzichte van een gebouw of object. 

KWI’s wekken alleen elektriciteit op als er voldoende windaanbod is. Om efficient elektriciteit te produceren hebben de meeste KWI’s een windsnelheid nodig van minimaal 5 meter per seconde. In bijvoorbeeld Amsterdam ligt de gemiddelde windsnelheid op 10 meter hoogte in het vrije veld tussen de 4,5 en 5 meter per seconde. In de bebouwde omgeving zal de windsnelheid dan ook vooral voldoende sterk zijn op hogere gebouwen of op locaties met vrije ruimte.

Bij plaatsing van KWI’s op het dak is de rand van het dak de beste plek. Indien de KWI in het midden van het dak wordt geplaatst zal de mast hoger moeten zijn om turbulentie te voorkomen. De rotor van de KWI moet goed in de wind staan. De benodigde hoogte boven op het dak is afhankelijk van de maatvoering van het gebouw (hoogte, breedte, diepte), vorm van het dak en de plek van de installatie op het dak.

De opgewekte energie wordt meestal ter plekke gebruikt. De huidige KWI’s leveren tussen 600 en 5000 KWh / jaar. Het verbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden is 3500 KWh / jaar.

Nieuws tracker

SDE Voorjaarsronde fase 2 debacle bij het RVO

Geplaatst op 13/03/2017
We leven toch al een aantal jaren in het e-tijdperk. Secure access, load balancing, automatische capaciteitsaanpassingen, 24x7 ondersteuning. Daarvan was...

Meer SDE voor meer kansen op verduurzaming

Geplaatst op 23/05/2016
SDE staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie. Omdat de kostprijs van duurzame energie (tot nog toe) hoger is dan die van grijze energie, is...

Green Battery introduceert accu container

Geplaatst op 12/04/2016
Eerder berichten wij over Green Battery. Een Nederlands bedrijf dat zich richt op het verzorgen van event- en festival stroom, maar dan...

Recente blogs

Neem contact op

De Groene Energie Maatschappij

Tel: 0031 6 1700 6263
email: info@dgem.nl

KVK: 58676872
BTW nr. NL001896786B29

Blijf in contact