Fastned verkrijgt broodnodige extra financiering

Fastned is de meest bekende exploitant van snellaadlocaties (met de gele boog) langs de Nederlandse autosnelwegen. 

Op dit moment heeft Fastned vijftig snellaadlocaties voor elektrische auto’s langs de snelwegen en zijn er vergevorderde plannen om ook langs provinciale of gemeentelijke wegen vestigingen te realiseren.

Klik op onderstaande afbeeldingen voor meer cijfer-informatie (1e helft 2015).

Winst maakt het bedrijf echter nog (lang) niet. Over 2014 werd een miljoenenverlies geboekt en ook 2015 zal naar verwachting eenzelfde resultaat laten zien. De klant- en omzetgroei zijn uitstekend maar dat zet in Euro's vooralsnog weinig zoden aan de dijk.

Nieuwe overeenkomsten zoals recent met Nissan voor de LEAF (vol elektrische personenauto) en de Nissan e-NV200 (vol elektrische bestelauto) dragen in ieder geval wel bij aan gezonder toekomstperspectief. Bij iedere nieuwe Nissan LEAF en e-NV200 wordt nu standaard vier jaar gratis snelladen bij Fastned meegeleverd.

Ook de komst van vele nieuwe elektrische auto's door alle grote fabrikanten zal een boost geven aan de (snel)laadstation business. Op (lange) termijn gloort er dan ook goud aan de horizon. 

De concurrentie neemt inmiddels flink toe. Verschillende andere partijen beschikken over licenties voor zowel snelweg- als andere locaties en de exploitaties schieten als paddestoelen uit de grond. 

Mogelijk zal er vanaf 2016, ooit verkondigd tenminste, voor snellaadlokaties aan de autosnelwegen huur worden gevraagd door Rijkswaterstaat. 

Horizon verruimd tot 2018

Financieringsmaatschappij Breesaap heeft de lening aan Fastned uitgebreid naar 10 miljoen euro. Verder heeft Breesaap alsook Stichting Flowfund (een andere financier), de bestaande leningen verlengd tot 31 december 2018.

De geaccumuleerde rente die beide bedrijven tot 31 december van 2015 tegoed hadden wordt uitbetaald in certificaten met een waarde van 10 euro per stuk (een andere keuze was er wellicht ook niet).

Naast de extra leningen zou directeur en oprichter Bart Lubbers, zoon van oud-premier Ruud Lubbers, via financieringsmaatschappij Wilhelmina-Dok een werkkapitaalfaciliteit beschikbaar gesteld hebben van 5 miljoen euro. Fastned kan dit gebruiken om tot 2019 de operationele kosten te betalen.

Nieuws tracker

Nieuws

SDE Voorjaarsronde fase 2 debacle bij het RVO

Geplaatst op 13/03/2017
We leven toch al een aantal jaren in het e-tijdperk. Secure access, load balancing, automatische capaciteitsaanpassingen, 24x7 ondersteuning. Daarvan was...

Meer SDE voor meer kansen op verduurzaming

Geplaatst op 23/05/2016
SDE staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie. Omdat de kostprijs van duurzame energie (tot nog toe) hoger is dan die van grijze energie, is...

Green Battery introduceert accu container

Geplaatst op 12/04/2016
Eerder berichten wij over Green Battery. Een Nederlands bedrijf dat zich richt op het verzorgen van event- en festival stroom, maar dan...

Meer nieuws

Recente blogs

Neem contact op

De Groene Energie Maatschappij

Tel: 0031 6 1700 6263
email: info@dgem.nl

KVK: 58676872
BTW nr. NL001896786B29

Blijf in contact