Laatste blogs

Groen voor Groen

Geplaatst op 21/12/2020
Groen voor Groen In wat voor een Nederland willen wij leven? In de afgelopen decennia heeft Nederland op veel plaatsen een grote transformatie doorgemaakt. In mijn...

Honger naar olie brengt blijvende schade toe

Geplaatst op 16/09/2015
Ik schreef laatst een artikel over plastic recycling. Helaas komen dergelijke berichten niet echt binnen bij veel mensen. Wie heeft er thuis gescheiden prullebakken? Gooit al het...

Een pakje theezakjes

Geplaatst op 21/05/2016
Een pakjemet theezakjes staat misschien wel symbool voor de nog altijd te beperkte ontwikkelingen op het gebied van verpakkingen. Er is vooruitgang geboekt, daarover...

Een samenhangende blik

door Richard Weemen , Tuesday, 19 March 2013

Het gaat goed met de mensheid! We zijn succesvol gebleken in het bestrijden van ziekten en hebben de voedselproductie flink op weten te krikken. Het gevolg, een enorme bevolkingstoename. Niet omdat er zoveel kinderen bijkomen, nee, een groot deel van de wereldbevolking is inmiddels best tevreden met een aantal kinderen per gezin, maar omdat iedereen veel ouder wordt! 

 

Het gevolg van de groei van de wereldbevolking is naast de gigantische verbranding van fossiele brandstoffen dat steeds meer bos- en andere gronden worden omgeturnd tot (mono-cultuur) akkergronden en graasgronden voor vleesvee.

Met allerlei gevolgen: extra CO2 uitstoot door grootschalige houtverbranding, verlies van gronden door erosie, erosie veroorzaakt ook vaak aardverschuivingen, daarbij houdt een goede bodem veel CO2 vast, verwoestijning, zoet (grond)wateronttrekking (veel bronnen zijn of raken uitgeput), overstromingen, overbemesting, overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen maar ook klimaatverandering op kleine en grote schaal.

Door bossen weg te halen, rivieren in te dammen en veel grondwater te onttrekken wijzigt de vegetatie maar wijzigen ook neerslagpatronen en gedragingen van dieren en insecten. Veel leefgebieden van dieren staan sowieso onder druk. Plagen en infectieziektes zullen door klimaatverandering ook steeds vaker voorkomen.

Rampen die zich al aan het voltrekken zijn, zijn de ontbossing van de Amazone, het neerhalen van de oerbossen van Indonesie en Maleisië maar ook Congo, Nigeria en Vietnam zijn op ondoordachte wijze hard op weg roofbouw te plegen op hun oerwouden.

Trouwens, wie heeft bedacht dat het stimuleren (subsidiëren) van bijstoken van biomassa (hout!) door de Nederlandse kolencentrales een goed idee was /is die heeft een plank voor zijn of haar kop. Natuurlijk verdwijnen steeds meer bomen en hout dat gedeeltelijk ook hergebruikt had kunnen worden in de ovens, als er veel geld mee te verdienen is (tot 7 cent per kWh!). Ook in Nederland. En al dat hout moet ook weer worden aangevuld. En waar komt dat dan weer vandaan? Juist. Kijk maar eens naar de volgende plaatjes..

Ontbossing op wereldschaal - zie onderstaande maps - klik om te vergroten:

 

Vluchtelingenproblematiek in toenemende mate klimaatgerelateerd

Voor wie nog weet waar de Arabische lente mee begonnen is? Repressie en ongelijkheid natuurlijk, hoge werkeloosheid ook maar verhogingen van de (basis) voedselprijzen waren een belangrijke oorzaak van de opstanden. De geschiedenis heeft zich wat dat fenomeen betreft al vaak herhaald.

Berekend is dat de voedselproductie de aankomende decennia met zo'n 70-100% moet stijgen om aan de vraag van de groeiende en deels veeleisende wereldbevolking te voldoen. De oplossing is zoals altijd gelegen in twee zaken. Technologische ontwikkelingen en het vermogen van de mens om zich aan te passen. Lees minder vlees eten, minder voedsel weggooien in de hele keten en restproducten 100% recycelen.

Er zijn zeer veel mooie voorbeelden van technologische ontwikkelingen die het verschil kunnen maken zoals de Britesolar energy autonomous greenhouses (DSSC solar panels) bijvoorbeeld in combinatie met green desert oplossingen.

Kortom alles is circulair in de zin van oorzaak en gevolg. Niet in de zin van onontkomelijk. Een eerlijke analyse en het doorbreken van patronen door zaken te bedenken én uit te voeren maakt dat er een verschil gemaakt kan worden. Alleen, voor de meeste mensen op aarde heeft dat momenteel helaas nog geen enkele prioriteit.. 

Lubach op zondag

Voor wie de hele aflevering wil zien waarin Hans Rosling, koning van de statistiek, te gast is bij de prettig kritische Lubach op zondag, check:

Recente blogs

Neem contact op

De Groene Energie Maatschappij

Tel: 0031 6 1700 6263
email: info@dgem.nl

KVK: 58676872
BTW nr. NL001896786B29

Blijf in contact