Laatste blogs

Groen voor Groen

Geplaatst op 21/12/2020
Groen voor Groen In wat voor een Nederland willen wij leven? In de afgelopen decennia heeft Nederland op veel plaatsen een grote transformatie doorgemaakt. In mijn...

Honger naar olie brengt blijvende schade toe

Geplaatst op 16/09/2015
Ik schreef laatst een artikel over plastic recycling. Helaas komen dergelijke berichten niet echt binnen bij veel mensen. Wie heeft er thuis gescheiden prullebakken? Gooit al het...

Een pakje theezakjes

Geplaatst op 21/05/2016
Een pakjemet theezakjes staat misschien wel symbool voor de nog altijd te beperkte ontwikkelingen op het gebied van verpakkingen. Er is vooruitgang geboekt, daarover...

Groen voor Groen

door Richard Weemen , Tuesday, 19 March 2013

Groen voor Groen

In wat voor een Nederland willen wij leven?

In de afgelopen decennia heeft Nederland op veel plaatsen een grote transformatie doorgemaakt. In mijn geboortejaar telde ons land 13 miljoen inwoners, nu 30 jaar later zijn dat er bijna 18 miljoen (een plus van 40%).

Vele voorheen groene plekken rondom dorpen en steden zijn nu bebouwd. Met nieuwe wijken maar ook veel bedrijventerreinen zijn flink uitgedijd. Dit is met name zichtbaar langs uitvalswegen van steden en langs snelwegen. Het landschap wordt op diverse plaatsen inmiddels sterk gedomnineerd door 'dozen' (pakhuizen).

Dit laatse is mede het gevolg van onze online honger. Daarmee zijn we met zijn allen in meer of mindere mate schuldig aan deze landschapsvervuiling.  De kosten moeten lager en de aandeelhouders moeten tevreden gehouden worden. Het uiterlijk en de landschappelijke inpassing van deze dozen is daarvan de dupe.

En zoals het al jaren gaat, gemeenten willen grond verkopen en leggen ontwikkelaars slechts beperkt inpassingseisen op. Anders gaan deze ontwikkelaars wel naar een volgende gemeente om een grond deal te doen. De financiele positie van veel gemeenten draagt eveneens bij aan een zwakke onderhandelingspositie.

Mijn betoog valt uiteen in drie onderdelen. 

  1. In wat voor een land willen we leven. 
  2. Welke eisen zouden moeten worden gesteld aan landschappelijke inpassing voor nieuwbouw voor woningen en bedrijven.
  3. Hoe zouden we eventueel de bestaande bedrijventerreinen kunnen vergroenen.

 In wat voor een land willen we leven

Nederlanders zijn een productief volk wordt vaak gezegd. Ja, er is een gezonde culturele drive tot ontwikkeling. In de afgelopen jaren is die drive echter meer een must geworden.

Recente blogs

Neem contact op

De Groene Energie Maatschappij

Tel: 0031 6 1700 6263
email: info@dgem.nl

KVK: 58676872
BTW nr. NL001896786B29

Blijf in contact