Windpark Noordoostpolder

De leden van de Koepel Windenergie Noordoostpolder, te weten NOP AgrowindWestermeerwind en RWE bouwen het grootste Nederlandse windpark langs de dijken van het IJsselmeer aan de westkant van de Noordoostpolder. 

Het windpark bestaat uit 86 windturbines met een totaal vermogen van 429 megawatt, die gezamenlijk 1,4 miljard kWh op jaarbasis kunnen produceren. Dit is voldoende om dagelijks ruim 400.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

De meest imposante windturbines worden door RWE gerealiseerd. Het betreft 12 windturbines met een totale hoogte van 198 meter en een vermogen van 7,5 megawatt per stuk. Jaaropbrengst is zo'n 18 miljoen kWh per turbine. Van dit type turbine worden er 8 gerealiseerd aan de Zuidermeerdijk en 4 aan de Westermeerdijk. Op het onderstaande kaartje in de picture-gallery zijn dit de witte kruisjes in de zwarte vlakken.

De RWE wind turbines zijn van Enercon type E-126 (klik hier voor wiki). De E-126 is een type dat is gebaseerd op het Enercon EP-8 platform. De E-126 is een zogeheten direct drive. Er wordt geen neodymium in deze turbine toegepast wat een belangrijk milieuvoordeel is.

Klik op de afbeeldingen om te vergroten.

  

De 12 RWE turbines maken 14% uit van het totaal aantal turbines maar dragen voor meer dan 20% bij in de kWh opbrengst van het gehele park.

Afgelopen week hebben we een paar (smartphone) foto's geschoten van de turbines welke nog gedeeltelijk in aanbouw zijn. Toegang tot het terrein is helaas nog niet mogelijk (tenzij je toevallig over de dijk aan het fietsen bent). Rondleidingen worden op aanvraag gegeven door 11Beaufort.

Van de turbines die de laatste jaren in Nederland zijn geplaatst, zijn de meeste zonder neodymium. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om direct drive generatoren waarin elektromagneten gebruikt worden of om generatoren met tandwielkasten met een wezenlijk andere opbouw. 

Bijzonder onderdeel van het project zijn ook de nearshore wind turbines - zie video. 

Nieuws tracker

Nieuws

SDE Voorjaarsronde fase 2 debacle bij het RVO

Geplaatst op 13/03/2017
We leven toch al een aantal jaren in het e-tijdperk. Secure access, load balancing, automatische capaciteitsaanpassingen, 24x7 ondersteuning. Daarvan was...

Meer SDE voor meer kansen op verduurzaming

Geplaatst op 23/05/2016
SDE staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie. Omdat de kostprijs van duurzame energie (tot nog toe) hoger is dan die van grijze energie, is...

Green Battery introduceert accu container

Geplaatst op 12/04/2016
Eerder berichten wij over Green Battery. Een Nederlands bedrijf dat zich richt op het verzorgen van event- en festival stroom, maar dan...

Meer nieuws

Recente blogs

Neem contact op

De Groene Energie Maatschappij

Tel: 0031 6 1700 6263
email: info@dgem.nl

KVK: 58676872
BTW nr. NL001896786B29

Blijf in contact