Laatste blogs

Groen voor Groen

Geplaatst op 21/12/2020
Groen voor Groen In wat voor een Nederland willen wij leven? In de afgelopen decennia heeft Nederland op veel plaatsen een grote transformatie doorgemaakt. In mijn...

Honger naar olie brengt blijvende schade toe

Geplaatst op 16/09/2015
Ik schreef laatst een artikel over plastic recycling. Helaas komen dergelijke berichten niet echt binnen bij veel mensen. Wie heeft er thuis gescheiden prullebakken? Gooit al het...

Een pakje theezakjes

Geplaatst op 21/05/2016
Een pakjemet theezakjes staat misschien wel symbool voor de nog altijd te beperkte ontwikkelingen op het gebied van verpakkingen. Er is vooruitgang geboekt, daarover...

Honger naar olie brengt blijvende schade toe

door Richard Weemen , Tuesday, 19 March 2013

Ik schreef laatst een artikel over plastic recycling. Helaas komen dergelijke berichten niet echt binnen bij veel mensen. Wie heeft er thuis gescheiden prullebakken? Gooit al het groenafval en restjes in de kliko? Scheidt papier en plastic? Gaat trouw naar de retourette

Nog niet, maak er dan vandaag nog werk van en draag je ecologische steentje bij?

Helpt beter recyclen in Nederland de Amazone? Nee, waarschijnlijk niet. Toch zijn er verbanden.

Wat is de Amazone?

Het Amazonegebied is het grootste regenwoud op aarde, ter grootte van 7 miljoen vierkante kilometer. 4,2 miljoen daarvan ligt in Brazilië.

Maar elk jaar kappen of verbranden we er een aanzienlijk deel van. Daar zijn verschillende redenen voor: het verkrijgen van hout voor gebruik als brandstof of bouwmateriaal, het vrijmaken van land voor nederzettingen, landbouw, vee en plantages, en het creëren van ruimte voor mijnbouw en oliewinning.

Tussen 1970 en 2011 is hierdoor naar schatting al een vijfde van het woud verdwenen, Dit heeft grote gevolgen voor de natuur, niet alleen voor de biodiversiteit, maar ook voor de kooldioxide die erdoor vrijkomt.

In Braziie is de ontbossing met 70% afgenomen ten opzichte van het decennium voor 2005. Voor een deel is dit te wijten aan een akkoord van de soja- en vleesindustrie om geen bossen meer te vellen om er landbouwgrond van te maken.

Het lijkt een optreden voor de publieke bühne. De ontbossing in Brazilie neemt verder toe en wat let de soja- en vleesindustrie om in de omringende landen de ontbossing verder mee voort te zetten.. 

Waarom is de Amazone belangrijk voor ons allemaal?

Het Amazonegebied is heel belangrijk voor het opnemen en en vasthouden van koolstof (CO2) uit de lucht. Wereldwijd nemen landplanten ongeveer 20% van alle door de mens uitgestoten CO2 weer op.

De Amazonebossen vertegenwoordigen een belangrijk deel van deze landplanten. De oceanen nemen nog eens zo’n 20% op, de rest blijft achter, met opwarming als gevolg. Maar die opwarming zou dus zonder de Amazonebossen wel eens veel groter kunnen zijn.

Momenteel vormt het Amazonegebied een zogenaamde koolstofput, dat wil zeggen dat het meer CO2 opneemt dan het vrijgeeft.

De Amazone leeft op een systeem van overvloedige neerslag. Maar wanneer de omgeving warmer en droger wordt, zoals specialisten op het vlak van klimaatverandering voorspellen, zou 30 tot 60 % van het woud kunnen veranderen in savanne. En dat zou dezelfde gevolgen hebben als ontbossing.

Er wordt vaker gesproken over kantelpunten in de klimaatverandering. Hoewel bossen veerkrachtig blijken zal massale ontbossing hoe dan ook een desastreuze uitwerking hebben. Een waarschijnlijk scenario: 

'" De vernietiging van zo veel bomen – door kap of verbranding – versterkte het broeikaseffect en veranderde overal op aarde weerpatronen. De landbouwgrond die we ervoor terugkregen, verdroogde bij gebrek aan voldoende regen. De regen die wél viel, zorgde ervoor dat lokale dorpen door overstromingen werden getroffen, wat weer bijdroeg aan de toch al armzalige oogsten van de laatste jaren. En alsof dat nog niet genoeg was, was de malaria-epidemie dit jaar erger dan ooit. Kortom, het verlies van dit regenwoud betekende een verlies voor de hele mensheid."

Olie- en gaswinning in de Amazone

Het te gelde maken van bodemschatten is iets wat bijna alle landen in de wereld voortdurend doen. Zie ook de strijd om de bodemschatten onder de rap smeltende Noordpool.

Ook de armere landen in Zuid-Amerika willen gedreven door de olie-dollars mee in de vaart der volkeren. Maar waar olie wordt gewonnen in het Amazonegebied wordt de natuur verstoord en bedreigd.

De regeringen in Zuid-Amerika geloven dat oliewinning kan zonder het milieu veel schade toe te brengen. Dat de praktijk (wereldwijd) tot nog toe anders bewijst wordt voor lief aangenomen.

De Amazone is zeer kwetbaar én al ernstig bedreigd.

Je kunt helpen!

Alleen kom je waarschijnlijk niet zo ver, met z'n allen misschien wel. Steun daarom de actie van Avaaz om het grootste beschermde bos ter wereld te realiseren. Als de actie slaagt wordt in ieder geval 135 miljoen hectaren Amazonebos (meer dan 2x Frankrijk) beschermd voor verder exploitatie:

Klik hier om het plan te steunen: https://secure.avaaz.org/en/amazon_corridor_dn_a/ 

Recente blogs

Neem contact op

De Groene Energie Maatschappij

Tel: 0031 6 1700 6263
email: info@dgem.nl

KVK: 58676872
BTW nr. NL001896786B29

Blijf in contact